- Crypomiljardair Sam Bankman-Fried van handelsbedrijf FTX denkt dat de ergste paniek op de cryptomarkt rond noodlijdende projecten voorbij is.
- FTX heeft volgens Bankman-Fried nog “een paar miljard” dollar in kas heeft om wankelende cryptobedrijven te helpen.
- De afgelopen maanden verstrekte het bedrijf van Bankman-Fried al leningen om cryptoprojecten van de ondergang te redden.
- Lees ook: Waarom periodiek beleggen in crypto juist nu een sterke strategie is
De grootste paniek op de cryptomarkt is waarschijnlijk voorbij. Althans, dat denkt CEO en cryptomiljardair Sam Bankman-Fried van handelsplatform FTX, zo liet hij woensdag weten in een interview met persbureau Reuters.
Het bedrijf van BankmanFried stak liefst 250 miljoen dollar stak in noodlijdende cryptobedrijven zoals leenbedrijf Voyager Digital (dat woensdag faillissement aanvroeg) en financiële dienstverlener BlockFi.
De cryptomarkt heeft het de afgelopen zeven maanden zeer zwaar gehad. Daarbij zijn vooral financieel georiënteerde cryptobedrijven in de problemen gekomen.
Veelal gaat het om bedrijven die cryptovermogen van beleggers beheerden en uitleenden aan andere partijen. Daarbij zijn problemen ontstaan door opvragingen van tegoeden door klanten, in reactie op de forse koersdalingen van cryptomunten. Een reeks financiële dienstverleners was niet in staat om belegd of uitgeleend vermogen snel genoeg contant te maken om klanten uit te betalen, waardoor bedrijven dreigden om te vallen.
Bankman-Fried heeft geprobeerd een aantal van deze wankelende cryptofinanciers te steunen met leningen om te zorgen dat ze voldoende liquide middelen hebben.
FTX lanceerde in januari het onderdeel FTX Ventures, een tak van het bedrijf met 2 miljard dollar onder beheer die zich richt op het redden van ondernemingen met liquiditeitsproblemen.
Bank-Friedman gaf tegenover Reuters aan dat hij in sommige gevallen zijn persoonlijke vermogen inzet voor reddingsoperaties. Hij vindt dat zijn handelsplatform FTX een zekere verantwoordelijkheid heeft om voor stabiliteit te zorgen op de cryptomarkt, maar binnen bepaalde grenzen om de eigen bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen.
Meer of crypto lezen? Check deze artikelen:
- Bitcoin-miners hebben het zwaar: de dalende koers van de bitcoin en hogere energiekosten maken het lastig om rendabel te opereren
- Cryptohedgefonds Pantera zet vol in op de bitcoin – volgens de oprichter is er een gigantische, door de Fed gecreëerde financiële zeepbel aan het klappen
- Waarom bitcoin niet het geld van de toekomst is, volgens deze kenner
- Beleggen in crypto lijkt sterk op investeren in een jonge techstartup: ‘Hoog rendement als het goed gaat, grote kans dat het fout gaat’
- De bitcoin heeft meer weg van ‘digitale diamanten’ dan van goud: herstel tot $30.000 is mogelijk dit jaar, volgens Deutsche Bank